tirsdag den 2. april 2013

Kørvel (Anthriscus) er en slægt med 3-5 arter, der er udbredt i Syd, Øst- og Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Central- og Østasien samt Europa. Det er en-, to- eller flerårige planter med en opret, busket vækst. Stænglerne er hule og ribbede, bladene er spredtstillede og flerdobbelt uligefinndede (bregneagtige). De hvide eller grønlige, let urelmæssige blomster er samlet i endestillede skærme. Frugterne er skarpt lugtende nødder. Her beskrives de tre, sikre arter.

 


Kørvel bliver også brugt i øst-Europa til at dekorerer påske æg.  Påsken er en kæmpe tradition i den Ortodokse verden og farvning af æg en meget vigtig del af festlighederne
Farverne bliver udvundet af blomster og hænderne er altid røde, gule og blå efter proceduren. Under Sovjet tiden tjekkede man faktisk børnenes hænder i skolen, i påske årstiden for at sikre at det ikke blev forført af den farlige religion i hjemmet, eller når de var på besøg hos bedstemor i landsbyen.  På min biotop var der masser af Kørvel, så nu ved jeg hvor jeg skal finde den når vi i maj fejre påske efter den gregorianske kalender.

 
Man skal bruge blade bl.a. Kørvel og en nylonstrømpe og farveekstrakt i en kop.  Man tager bladet og "klistre" det på ægget (Vigtigt at det ikke er vasket) som så dyppes og koges i farven.  Når ægget er kogt kan man fjerne strømpen og forsigtig fjerne bladet og pudse ægget i olie og æggene er klar til påsken
 

 
 



3 kommentarer:

  1. Rigtig god ide med æggene -

    SvarSlet
  2. Hejsa

    Er fotografierne af kørvelen fra din egen biotop? Brug egne foto på bloggen - link til andres blogge med gode ideer - og læg kun dine egne aktiviteter på bloggen.

    Vh Ida

    SvarSlet
  3. Jo det er fra min egen biotop ;)

    SvarSlet